Emotia si culoarea în fotografia de nunta

Hai să vă spun o poveste! Iubesc să vorbesc despre fotografie, deoarece acest domeniu a prins rădăcini în personalitatea mea și în felul în care trăiesc, devenind o parte importantă din felul meu de a fi, atât personal, cât și profesional. Fotografia, încă de la începuturile pe care le-am avut în acest domeniu, mi-a deschis nenumărate orizonturi și experiențe care au contribuit treptat la viziunea și dezvoltarea mea ca artist vizual și desigur, ca om. 

Fotografia reprezintă o călătorie, o experiență, iar emoția surprinsă o putem vedea ca pe rezultatul final al imaginii. Fotografia, mai mult ca orice, este despre experiență și despre drumul pe care îl ai de parcurs pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Atunci când vine vorba de fotografia de nuntă, contextul aduce sub aceiași umbrelă emoția, culorile, dar și puterea pe care o are momentul. O singură fracțiune de secundă, o clipă, poate deveni pentru fotograf un adevărat atuu, o oază reală de inspirație. Timpul îngheață, iar într-un timp atât de scurt pe care mintea nici nu îl poate percepe, surprinzi un moment care nu mai are nevoie de cuvinte, ci vorbește de la sine, transpus prin intermediul fotografiei pe care ai reușit să o capturezi. Experiența de a ,,vâna’’ aceste momente delicate, feerice și angelice sunt un atribut atât de important în fotografie, deoarece într-un final, fotografie reprezintă un moment. Un moment pe care nu îl poți premedita și un moment al cărei glorie este tocmai lipsa regiei, simplitatea și emoția distinctivă pe care acesta o poartă. Binecunoscutul fotograf Ansel Adams spunea:

''Nu fotografiați ceea ce vedeți, ci fotografiați ceea ce simțiți''

așadar vedem că această sinergie a momentului cu emoția, a fotografului cu momentul, respectiv cu subiectul, este o caracteristică pe care niciun alt parametru nu o poate contesta, spontaneitatea acelor clipe fiind de o puritate ce nu se poate reproduce controlat. Pentru că în universul acelei clipe, unde timpul fără dar și poate dansează cu eternitatea, iar ființa noastră devine o simplă partitură de lumină și tăcere, se creează o poveste.

De aceea spun deseori că valoarea pe care o are momentul, prin acele fotografii pe care noi le numim ,, instantanee'', este una fără precedent și cu siguranță cu valențe foarte, foarte prețioase în fotografia de nuntă. Este foarte importantă atenția pe care o acordăm atunci când facem fotografii la o nuntă, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere creativ, însă atunci când suntem prinși în proces, printre multe ''checks'' și ''click's'', să nu uităm să facem click și cu oamenii și cu momentele spontane care apar. 

Nu spun sub nicio formă că regia nu-și are locul, ba din contră, ideea de regie în fotografie, ca în film de altfel, joacă un rol foarte important de a introduce privitorul în context, în poveste, însă aceasta nu definește creativitatea, ci ține de factori contextuali precum locul în care se desfășoară evenimentul, estetica acestuia, relația și felul în care rezonezi cu persoanele fotografiate, dar și de deschiderea acestora atunci când vine vorba de artă și stil. 

În zori, clipa se îmbogăţeşte cu întrebări, iar la apus, se înţelege ca răspuns. Clipa, văzută ca imagine este un dans al sufletului cu realitatea, în care fiecare mișcare devine o poveste, iar fiecare pauză o înțelegere. Este important să înțelegem ceea ce ne dorim cu adevărat și ceea ce ne dorim să transpunem. Am să vă las aici și un citat care m-a inspirat foarte mult:

‘‘I like to give freedom to the people I capture to let them express themselves in the way they want. The results are always very intersting and unexpected, and I think this is how magic works in a way to capture moments.’’ Peter Lindbergh

Contextul și locația în fotografia de nuntă

Cunoscut pentru felul în care folosește lumina și psihologia culorilor în fotografie, Stephen Shore spunea faptul că în orice fotografie, contextul este un atribut esențial care dictează o bună parte a poveștii. 

‘’Contextul în care este văzută o fotografie afectează sensul pe care spectatorul îl extrage din ea”.

De multe ori, contextul - în cazul nostru scena, sau background-ul în care se petrece acțiunea persoanelor fotografiate, este un factor care influențează percepția privitorului, cantitatea de informații care se extrage din acea imagine la o simplă privire. Estetica și potrivirea acesteia cu povestea facilitează emoția și îl ajută pe privitor să retrăiască mai intens clipa. Lipsa lor poate izola emoția și distrage, astfel este foarte important să punem în centrul atenției și contextul. Am ținut să vorbesc despre acest aspect deoarece în cadrul evenimentelor, ne întâlnim des cu diferite contexte care nu sunt favorabile din punct de vedere al esteticii, al background-ului, elemente care contează foarte mult în fotografie, motiv pentru care este important să căutăm soluții menite să ne ajute să emanăm mai bine emoția prin intermediul fotografiei. 

Ochiul format, creator și vizionar are un altfel de afinitate atunci când vine vorba de modul în care interpretezi o fotografie, motiv pentru care tu ca fotograf, analizezi și devii aproape obsedat aș spune, de parametrii tehnico-compoziționali și alte reguli. Poate ți s-a întâmplat ca oamenii din jurul tău să spună ,,Wow, ce fotografie minunată!’’, cu sinceritate, însă tu să nu ai deloc o părere asemănătoare despre fotografia respectivă, chiar dacă tu erai autorul. Atunci când un privitor descifrează fotografia respectivă, în mai puțin de câteva secunde obține o anume stare de spirit, un anume sentiment. Acest lucru este datorat atât culorilor din imagine, a luminii, a poziției pe care o au subiecții, cât și a informației percepute din background, motiv pentru care comunicarea nonverbală, alături de cea vizuală își spun cuvântul. Așadar vedem că fiecare element are rolul său, iar mesajul pe care îți dorești să-l transmiți prin acel cadru, sau segment de cadru pe care-l imortalizezi, va fi perceput diferit, foarte diferit de privitori. Acest lucru se întâmplă deoarece elementele de care vorbeam mai sus capătă valențe diferite în funcție de preocuparea, valorile și propria cultură a fiecăruia. Chiar dacă nu regizezi o fotografie, tu ești compozitorul ei, iar prin faptul că în acel ‘’frame’’ poți încadra și plasa doar ce consideri tu de cuviință, primind astfel un atuu, care îți dă oportunitatea de a te asigura că transmiți în mod general un mesaj care poate fi perceput de toată lumea.

Traduci simplitatea acelei clipe, printr-un cadru ușor de înțeles și care nu distrage prea mult atenția.

Acesta este unul dintre motivele principale care au stat la baza modului în care mi-am compus stilul de încadrare și a faptului că iubesc simplitatea portretelor și fotografierea izolată a subiectelor, fără prea multe informații în background și cu accent pe emoție, pe energie, pe conexiune. Atunci când contextul nu este unul favorabil, iar locația nu ne oferă o anume estetică, îi sfătuiesc mereu pe miri să optăm pentru acest gen de imagini și mă asigur că voi surprinde toată esența.

Psihologia culorilor. Lumina și culoarea în fotografia de nuntă

Atunci când vorbim de culori, dar și de nuanțele pe care lumina cu care ne jucăm ni le oferă, eu pun în evidență un aspect pe care-l consider foarte important, dar care stă și la baza stilului și abordării mele în ceea ce privește modul în care fotografiez. Voi vorbi aici de fenomenul de ‘’bokeh’’, un lucru care m-a atras încă de la început în fotografie, ba chiar m-a fascinat. Fenomenul de bokeh care este esențial în conturarea unui anume estetici, dar și în integrarea subiectului cu povestea. Este un principiu primordial în realizarea imaginilor de impact și vorbește despre modul de separare al fundalului de subiect, creând o zonă blurată a imaginii, în care putem regăsi o paletă de culori diversificată. Este practic, o calitate estetică a unei zone dorite care se realizează tehnic, prin defocalizarea intenționată a zonei respective. Fundalul, rămâne ușor vizibil, însă claritatea lui este oferită de linii și culori, deoarece forma clară a acestuia se pierde în multitudinea de culori. Câmpul de profunzime este redus astfel, subiectul devenit foarte clar, fiecare detaliu fiind ușor de privit, iar fundalul se cufundă în perspectivă mai neclară.

Iubesc acest fenomen deoarece aspectele care îl creionează îmi permit să mă joc foarte mult cu acele culori prezente, diversitatea de nuanțe fiind de cele mai mult ori, uluitoare, mai ales la apus, atunci când experimentăm fenomenul de ‘’golden hour’’, dar desigur și în alte momente ale zilei. Iubesc lumina naturală, iar aceasta, alături de un bokeh realizat spectaculos, formează un stil special. Acesta este motivul pentru care imi plac obiectivele cu o deschidere mai mare a diafragmei, care permite mai multă lumină să intre în obiectiv, dar oferă și o adâncime de câmp mult mai mică, ceea ce înseamnă că subiectul principal poate fi separat mult mai clar de fundal prin obținerea unui efect de fundal foarte estompat. Pentru mine, un f 1.8, 1.4, sau un f 1.2, va fi mereu în favoarea oricărui trend în ceea ce privește zona de obiective, cel puțin momentan. Mulți spunem, ,,poate ar fi bine să am și aceea distanță focală’’, sau că ,,nu reușesc să fiu destul de creativ cu acel obiectiv’’, însă dacă ne uităm puțin la toate aceste elemente, ne dăm seamă că putem găsi un combo perfect și ideal pentru stilul nostru și pentru ceea ce ne dorim să transmitem. Există o nișă pentru absolut orice fel de stil. La începuturile mele în fotografie, o lungă perioadă de timp am realizat fotografii pentru branduri, dar și evenimente, având un singur obiectiv, un 85 mm 1.8. Nu m-a încurcat cu nimic, ci din contră, m-a motivat. Am un prieten bun în afară care realizează nunți cap coadă, doar alb negru, cu un singur obiectiv. Obiectivele sunt foarte utile și îți ușurează mult munca, dar te pot și încurca atunci când nu știi exact cum vrei să transmiți emoția. De asemenea, dacă nu știi exact ce îți dorești de la fotografia pe care o realizezi, o multitudine de obiective te pot face comod, așadar adesea, mai ales la început, poți fi mult mai captivat, motivat și dornic să fii mai creativ chiar și având un singur obiectiv. Pentru că am făcut o paranteză cam mare, ne îndreptăm către culori.

Culorile au un impact foarte puternic asupra modului în care interpretăm și asimilăm elementele compoziționale, așadar înțelegerea lor este esențială în transmiterea emoției. Culoarea, alături de nuanțele pe care le privește datorită intensității pe care o are lumina, se convertește automat atunci când privim, în impulsuri electrice care trec prin creierul nostru, metabolizându-se exact prin aceiași parte a creierului prin care se asimilează emoțiile. Unul dintre motivele pentru care ador să realizez imagini foarte luminoase, direct din aparat, dar și la procesul de editare, este faptul că lumina definește și conturează impactul imaginii. Ea reprezintă elementul care conferă profunzime, textură și consolidează emoția și diversitatea nuanțelor. Aceasta creează claritate, o anume estetică și dă viață fotografiei, iar nuanțele mai pale care i-au naștere datorită ei, precum tonuri de verde, galben și albastru pal oferă o senzație de echilibru, dar și o estetică plăcută, caldă. Venind din zona de fotografie de natură și portret, ador să folosesc elemente din natură, fie că e vorba de soare, texturi, sau culori care te duc cu gândul la natură, libertate și infinit.  În procesul de editare, mă joc mult în zona de culori, dar și cu gradientele, pentru a obține fenomenul de ‘’light sculpting’’, un efect care îndreaptă atenția spre un anume ‘’mood’’. De obicei, încerc ca imaginile mele să aibă o paletă de culori de patru sau cinci nuanțe, pentru a pune în evidență mai bine trăsăturile și pentru a păstra atenția asupra emoției. Această tehnică este foarte apropiată de tehnica ‘‘analogous’’, foarte des folosită în filme și care oferă o anume profunzime și coerență compoziției fotografice, contribuind astfel la exprimarea emoțiilor. Pe scurt, să folosești culori care sunt apropiate una de cealaltă, ca exemplu, să folosești nuanțe de albastru, verde și turcoaz sau nuanțe de galben, portocaliu și roșu. Această tehnică creează o armonie plăcută și echilibrată în fotografie.

De la color la alb negru

Tot în această temă se încadrează fotografia alb negru, care este un tip de fotografie extraordinar de sugestiv și de impact. Fotografia alb negru, în viziunea mea este și un mijloc ideal de a salva o fotografie emoționantă, pe care din varii motive am realizat-o greșite tehnic, fiind ori supra expusă, ori sub expusă. Ne ajută să centralizăm atenția pe un anume subiect, dar și să ghidăm atenția de la acele subiecte care distrag atenția.

 „O diferență importantă între fotografia color și cea alb-negru este aceia că alb-negrul va sugera, în timp ce culoarea va afirma’’ spunea Paul Outerbridge.

Alb negrul deci, ne oferă un mood mai vintage, mai diferit, sugerându-ne mai mult emoția și starea de spirit, lăsând loc de multă interpretare și imaginație. Acest tip de fotografie pune foarte mult accentul pe detaliu, lucru pe care îl apreciez foarte mult la o fotografie și care poate însoții o serie de fotografii, pentru a oferi mai mult context și dinamism. 

Culorile, cât și non culorile, alături de simplitatea și emoția momentului surprins, aceea conexiune de care vorbeam,  sunt atribute foarte importante atunci când concepem o fotografie, chiar dacă momentul în care o surprindem este unul spontan. Așa cum descrie profesorul și criticul teatral Octavian Saiu fotografia ca un concept intim, menit să creeze constant și să recreeze stări legate de un timp pierdut sau doar de o amintire scoasă pe loc la iveală, fiecare persoană familiarizată cu această orientare poate absorbi o cantitate nemăsurabilă de idei, concepte, trăiri și sentimente încă nedescoperite. Astfel, se poate atinge o latură sensibilă în miezul ființei noastre, se naște un efect propriu, comunicarea având loc de la orice distanță, eliberând o fantezie, o ușă larg deschisă între imaginație și memorie.

Setul foto perfect pentru fotografia de nuntă

Această temă aduce cu sine o altă polemică despre folosirea aparaturii foto, iar de pe acum îți spun că setul perfect, general, standardizat, nu există. Depinde de tine cum anume îți place să fotografiezi, care sunt distanțele focale care te definesc și alături de care poți surprinde cadrele așa cum îți dorești. Am plecat de la început cu Canon, și am rămas alături de ei datorită spectrului inedit de culori pe care-l oferă echipamentul lor. Pentru mine, raportat la stilul meu de fotografi, este nelipsit din rucsac un 35mm și un 85mm 1.8, 1.4 sau 1.2. Adesea testez multe obiective și îmi place să descopăr, însă pe zi ce trece stilul meu își îndreaptă atenția spre ‘‘teleobiective’’ și obiective cu focală precum cele menționate.

Urmează să achiziționez chiar un RF 70-200mm 2.8 și mă gândesc și la un RF 50 mm 1.2, lucru datorat boke-ului, luminii și calității optice.

Aparatul pe care îl folosesc acum este un R6, însă curând voi trece pe un R6 Mark II, datorită avantajelor din zona video și a match-ului perfect cu obiectivele RF.

Diversitatea obiectivelor îți va deschide orizontul creativ și te va ajuta să realizezi mai multe imagini de impact, însă nu este un lucru absolut necesar.

Nu uita!

Fotografia este un proces de asimilare și învățare constant, nu se oprește nu își atinge niciodată apogeul, iar acum, mai mult ca niciodată, te sfătuiesc și invit să explorezi și să abordezi cât mai multe stiluri. Stilul și abordarea pe care o ai în fotografia pe care o realizezi sunt și vor fi mereu foarte diferite de cele a celor pe care îi urmărești, a membrilor comunității foto din România, dar și din afară. Deși ultimii ani au fost presărați cu nenumărate trenduri și polemici despre fotografie și modul în care realizezi fotografia, nu uita că experiența este mult mai importantă ca orice. Nu încerca să copiezi, iar atunci când auzi de colo colo: ‘’ce fotografii nașpa face x sau y’’ să îți amintești că fotografia, prin simpla ei construcție, nu poate fi ‘’nașpa’’, deoarece subiectivitatea acesteia este infinită. Fi încrezător în viziunea pe care o ai, deoarece ‘’long-term’’, aceasta este cea care te va definii ca fotografi și vizionar, aducându-ți multe experiențe și oportunități. Fiecare are un stil în fotografie, de la fotografie abstractă, la unghiuri de impact, la simplitate, explozie de culori și multe altele, iar dintre toate nicio abordare nu este greșită sau corectă, deoarece din punctul meu de vedere, viziunea poate fi infinită, așadar nu îți fie frică cu viziunea pe care o ai. Oricât de greu pare uneori domeniul creativ, te sfătuiesc să fii constant și să crezi și muncești pentru el, iar într-o zi va deveni realitate.

Vă mulțumesc pentru că ați citit acest articol. 

Mulțumesc Photosetup și Canon pentru invitație la WedFest și pentru susținerea oferită.

Previous
Previous

‘‘The sunset catcher’’. Capturing dreams and moments. My story into photography.

Next
Next

The Eyes of Alps. A visual journey in the Dolomites